Huis Zonnebeek

Architectuur

Huis Zonnebeek werd in 1906 gebouwd in opdracht van de textielfabrikant Jan Bernard van Heek en zijn Amerikaanse vrouw Edwina Burr Ewing. Het ontwerp van architect Arend G. Beltman is geïnspireerd op het landhuis van de grootmoeder van Edwina in Nashville (Tennessee, VS). Kenmerkend voor de ‘colonial style’ van dit huis is de streng symmetrische witte gevel met een vooruitstekend rond balkon, dat wordt gedragen door monumentale zuilen.

Inrichting

Het Huis is strikt als woonhuis ontworpen, zonder bijvoorbeeld een grote hal of zaal. Hierdoor is het niet geschikt voor gebruik door grotere groepen personen. De indeling en inrichting van het Huis zijn sinds het overlijden van Edwina in 1945 nauwelijks veranderd.

In het Huis bevindt zich een kunstcollectie, voornamelijk bestaande uit schilderijen van Nederlandse schilders uit de 19e eeuw.

Gebruik

Conform statutaire bepalingen en ook vanwege het kwetsbare interieur heeft het Huis sinds 1946 zijn besloten karakter behouden. Met inachtneming van deze voorwaarden wordt het Huis gebruikt voor kleinschalige exclusieve ontmoetingen, zoals vergadering, diner en andere bijeenkomsten, bijvoorbeeld van bestuurlijke colleges of topmanagement. Huis Zonnebeek draagt hierdoor bij aan de maatschappelijke dimensie van Stichting Edwina van Heek.

Lees meer over de gebruiksmogelijkheden van het Huis…