Tuin en park

Panorama park achterzijde Huis Zonnebeek

Rondom het Huis ligt een parkachtige tuin met een totale oppervlakte van ca 10 hectare. Op dat terrein staan nog diverse andere opstallen, waaronder een karakteristiek koetshuis met paardenboxen, een schaapskooi met duiventil en een theekoepel.

Het koetshuis bevat twee verhuurde woningen alsmede het secretariaat van Stichting Edwina van Heek. In de stenen schuur daarachter is onder meer het Archief Twentse Textielfamilies gevestigd.

De parkaanleg in landschapsstijl uit de bouwtijd van het Huis is naar ontwerp van P.H. Wattez. Schuin achter het Huis liggen een boomgaard, een ommuurde moestuin en een bloementuin alsmede de genoemde theekoepel. De (oorspronkelijke) moestuin is nu grotendeels in gebruik als kwekerij van bijzondere soorten vaste planten.

In het parkgedeelte recht achter het Huis stond tot 2012 een monumentaal maar vervallen beukenbos. De huidige open parkaanleg is gebaseerd op een ontwerp van mevrouw M.G.A. barones van Voerst van Lynden en is historisch geïnspireerd op andere tuinen van de hand van Wattez.

De grote gazons rond het Huis en bij de boomgaard zijn geschikte locaties voor culturele of andere feestelijke openluchtevenementen (eventueel met tenten). Tuin en park zijn bij speciale gelegenheden en op aanvraag toegankelijk.
Lees meer over deze mogelijkheden.